Ingredienser
Förberedelser
- Förbered först skreien. Skär i bitar á 150 g.
- Blanda 1/2 liter vatten med 1/2 dl salt och rör tills saltet löst upp sig helt.
- Lägg ner torsken i saltlagen och låt ligga där i 20-30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 125 grader.
- Dela spetskålen och stek på hög värme i en stekpanna i smör. Pensla mot slutet lite honung och sätt spisen på låg värme med aluminiumfolie över så att de blir lite mjuka i mitten.
- Koka upp grädden (minst 40%) i en kastrull och koka på ganska hög värme under omrörning tills det blir en krämig och tjock konsistens som dessutom blir lite karamellfärgad och doftar som brynt smör.
- Sen tar du bort från värmen, är den för tjock kan du tillsätta lite lite grädde, sen en skvätt citron och salt efter smak.
- Ställ åt sidan. Torka av fisken och lägg på en ugnsplåt med lite olja i, lägg ner torsken i formen med skinnsidan upp.
- Skiva citronen och lägg runt torsken. Ställ in i ugnen cirka 20-25 minuter tills den når en innertemperatur på 44-45 grader.
- Skinnet lossnar då lätt, dra av och salta lätt.
- Toppa med lite färskpressad citron.
- Under tiden som torsken är i ugnen steker du innehållet på chorizon, själva färsen, krispigt!
- Lägg upp snyggt på ett fat och njut!