Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Citronbakad norsk Skrei med karamelliserad grädde

Citronbakad norsk Skrei med karamelliserad grädde, krispig chorizo och bakad spetskål. DRÖMMENY som charmar vem som helst! Som dessutom är så enkel att lyckas med och mumsig!

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradLätt
Betyg5/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Förbered först skreien. Skär i bitar á 150 g.
  • Blanda 1/2 liter vatten med 1/2 dl salt och rör tills saltet löst upp sig helt.
  • Lägg ner torsken i saltlagen och låt ligga där i 20-30 minuter.
  • Sätt under tiden ugnen på 125 grader.
  • Dela spetskålen och stek på hög värme i en stekpanna i smör. Pensla mot slutet lite honung och sätt spisen på låg värme med aluminiumfolie över så att de blir lite mjuka i mitten.
  • Koka upp grädden (minst 40%) i en kastrull och koka på ganska hög värme under omrörning tills det blir en krämig och tjock konsistens som dessutom blir lite karamellfärgad och doftar som brynt smör.
  • Sen tar du bort från värmen, är den för tjock kan du tillsätta lite lite grädde, sen en skvätt citron och salt efter smak.
  • Ställ åt sidan. Torka av fisken och lägg på en ugnsplåt med lite olja i, lägg ner torsken i formen med skinnsidan upp.
  • Skiva citronen och lägg runt torsken. Ställ in i ugnen cirka 20-25 minuter tills den når en innertemperatur på 44-45 grader.
  • Skinnet lossnar då lätt, dra av och salta lätt.
  • Toppa med lite färskpressad citron.
  • Under tiden som torsken är i ugnen steker du innehållet på chorizon, själva färsen, krispigt!
  • Lägg upp snyggt på ett fat och njut!