Skrei med smörkokt spetskål
Här är ett helt magiskt recept på smörkokt spetskål, räkor i brynt smör, pepparrot, parmesan och såklart stjärnan i rätten - den ljuvliga Skreien. Det här är så enkelt och en så elegant rätt som kommer få vem som helst på fall vill jag lova! Laga under kärleksveckan eller spara och laga när som helst i vår.
Tillagningstid20 min
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Förberedelser
- Gör rimlag med vatten och salt.
- Börja med att rimma torsken. Dela den i två lika stora bitar och lägg torsken i rimlagen i 10-15 minuter.
- Ta upp, skölj av och låt ligga i en form så länge.
- Börja tina räkorna och bryn smöret till räkorna i en kastrull. Ställ åt sidan.
- Strimla spetskålen, lägg i en kastrull och fyll upp till hälften med vatten, salta lätt. Koka upp vattnet och rör om tills kålen mjuknar. Häll då av allt vatten förutom 1 dl och ta ur kålen och lägg till sidan.
- Koka sedan upp kålspaden, tillsätt smöret och mixa ihop med stavmixer, smaka av med citron och salt och häll i finriven parmesan och smält.
- Lägg tillbaka kålen i såsen.
- Ställ in torsken i ugnen med skinnsidan uppåt på 100 grader i cirka 20 minuter eller tills den har fått en innertemperatur på 42 grader.
- Dra försiktigt av skinnet och salta lätt.
- Rör ner räkorna i det brynta smöret.
- Lägg upp kål i botten av tallriken, toppa med lite extra av såsen, på med skreitorsken, toppa med räkorna och droppa på lite extra brynt smör.
- Sist men inte minst toppa med dill, pepparrot och mer parmesan och svartpeppar