Ingredienser
Förberedelser
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skrapa skreiskinnet rent från fjäll och skär skreien i fina portionsbitar. Salta och peppra skreibitarna och låt dem ligga medan såsen tillagas.
Rödvinssås
- Sätt ugnen på 200°.
- Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
- Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt.
- Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
- Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
Steka skrei
- Bryn skreibitarna i en stekpanna med skinnsidan nedåt i olja och smör.
- Lägg skreien på bakplåtspapper på en plåt med skinnsidan uppåt och efterstek mitt i ugnen (180°C) tills den är precis genomstekt, ca 6 minuter.
- Rensa svampen och stek den i smör. Salta och peppra.
- Servera fisken med såsen, stekt svamp och råstekt potatis.