Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Stekt skrei med rödvinssås

En fin bit skrei och en god rödvinssås, mer behövs inte för att njuta lite extra. Använd digitaltermometer om du känner dig osäker. Vid 50-55°C är fisken klar.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Skrapa skreiskinnet rent från fjäll och skär skreien i fina portionsbitar. Salta och peppra skreibitarna och låt dem ligga medan såsen tillagas.

Rödvinssås

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Bryt vitlöken i klyftor och skär löken  i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  • Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt.
  • Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
  • Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

Steka skrei

  • Bryn skreibitarna i en stekpanna med skinnsidan nedåt i olja och smör.
  • Lägg skreien på bakplåtspapper på en plåt med skinnsidan uppåt och efterstek mitt i ugnen (180°C) tills den är precis genomstekt, ca 6 minuter.
  • Rensa svampen och stek den i smör. Salta och peppra.
  • Servera fisken med såsen, stekt svamp och råstekt potatis.