Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Saffranspilaff med torsk och skaldjur

Pilaff kommer från persiskans "polou". Det är en kryddig risrätt som kan varieras hur mycket som helst. Saffran, koriander, musslor, räkor är vanligt tillsammans med som här, torsk.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg5/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Låt riset ligga i blöt i 20 minuter i en bunke med kallt vatten. Skölj sedan av det i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.

  • Lägg saffranet i blöt i vinet.

  • Häll musslorna i en bunke med 0,5 dl salt och vatten. (Saltet gör att musslorna öppnar sig och spottar ut sanden som finns kvar.) Skölj sedan av musslorna ordentligt.

  • Koka upp vatten i en stor kastrull, häll ner riset, rör om och låt koka i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten.

  • Lägg riset i en rymlig bunke och häll på saffransvinet.

  • Värm olivolja i en rymlig stekpanna eller wok, häll i riset och pressa det mot botten.

  • Lägg på en tallrik som täcker och pressar ner riset.

  • Stek på hög värme i 3 minuter, sänk till låg värme och stek i ytterligare 15 minuter.

  • Under tiden fräser du musslorna ett par minuter i lite olja i en stekpanna. Ställ sedan åt sidan.

  • Skär torsken i mindre bitar som du steker i ca 1 minut på varje sida så de får en gyllenbrun yta, salta och peppra.

  • Rosta pinjenötterna i en torr panna, finhacka koriandern.

  • Blanda ner fisk, musslor, räkor och koriander i riset och strö över pinjenötterna.

Släng de musslor som inte har öppnat sig under tillagningen.