Ingredienser
Förberedelser
- Skär torsken i portionsbitar och vänd dem i grovsalt. Låt bitarna stå i 10 minuter, skölj av saltet i kallt vatten och torka dem noga med hushållspapper.
- 10 minuter före servering: Stek torsken i en blandning av olivolja och smör i 4–5 minuter, vänd fiskbitarna, stäng av värmen. Ös fisken med stekfettet och låt den vila i 5 minuter före servering.
Risotto
- Koka upp kycklingbuljongen och håll buljongen varm.
- Finhacka vitlök och lök, stek dem blanka och mjuka i olivolja i cirka 4 minuter på medelhög värme.
- Tillsätt riset, stek några minuter, häll över vinet, låt vinet koka in, ös över lite varm buljong, rör ständigt medan vätskan kokar in, tillsätt mer buljong, rör och reducera igen. Upprepa processen i 18–20 minuter.
- Smaka på riset. Det ska vara "al dente," ha en fast kärna. Konsistensen ska vara som en rinnig gröt. Tillsätt eventuellt lite kokande vatten om riset är för hårt.
- Rör ner smör, olivolja och parmesanost, smaka av med salt och peppar om det behövs.
Brokkolini
- Rensa och dela brokkolini i två längs med. Koka upp lätt saltat vatten. Koka brokkolini knappt möra, häll av vattnet och blanda med smör eller olja.
Servering
- Lägg risotton och nykokt brokkolini på tallrikar, toppa med torsken och servera omedelbart.
- Tips! Pressa lite citronsaft över vid servering. Tillsätt några hela, lätt krossade vitlöksklyftor och lite färsk timjan i pannan tillsammans med torsken, det ger extra god smak åt fisken. Vitvin kan ersättas med syrlig äppeljuice och 1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger.