Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Atlantisk hälleflundra

Den norska hälleflundran har alltid varit en eftertraktad och exklusiv råvara. Det beror inte bara på att den är en sådan magnifik havsvarelse, utan främst på att den har ett sådant smakrikt och snövitt kött som är både saftigt och fast.

Näringsinnehåll

Hälleflundran är särskilt rik på protein, vitamin A, D och B12, jod och järn samt omättade fettsyror.

Fångstintervall

Längs hela den norska kustlinjen Ung hälleflundra finns nära kusten och äldre finns både i fjordar och ute till havs. 

Säsong

Odlad hälleflundra är i säsong året runt. Hälleflundra fiskas hela året utom under lekperioden mellan den 20 december och 31 mars.

I Norge fiskas hälleflundra längs kusten och i fjordarna, bara inte under lekperioden som pågår mellan den 20 december och 31 mars. För att bevara beståndet är det helt förbjudet att fiska hälleflundra under den här perioden. Fisket är kraftigt reglerat men omfattas inte av kvoter. Hälleflundran var tidigare utrotningshotad, men nu anses beståndet vara starkt och rikligt. Det finns även ett litet antal företag som odlar hälleflundra i Norge.

Det har länge varit tradition i Norge att servera hälleflundra vid särskilda tillfällen, som högtider och bröllop. Hälleflundran är rik på protein, vitamin D, vitamin B12 och selen. Den har stora ben men de är lätta att ta bort. Hälleflundran är otroligt mångsidig i köket och kan pocheras, ångkokas, grillas, stekas och ugnsbakas. Till och med skinnet är gott – och nyttigt!