Om norsk lax

Om norsk lax

Laxen är en anadrom fiskeart, det vill säga att den leker i sötvatten men lever större delen av livet i havet. Laxen behöver dock bli två till fem år innan den klarar av att leva i saltvatten. Den processen kallas smoltifiering.

Efter att laxen lämnat älvarna dröjer det ytterligare 2-4 år innan den blir könsmogen. Då kallas den blanklax och återvänder den till sötvattensälv den kommer från för att leka. Odlad norsk lax, färsk som fryst, finns i butik året om. Båda alternativen är nyttig mat som är producerad i samklang med miljön.

Kunniga konsumenter gör kloka val – Norges sjömatråd vill ge dig all viktig information om fisket, bestånden och fiskemetoderna/odlingen. Vi visar hela kedjan från hav till bord. All information är tillgänglig och varje fisk kan spåras. Tester av fisk och fiskevatten säkerställer att den norska fisken är trygg mat, både för din hälsa och för miljön.

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna om lax från Norge.

Vad ska jag tänka på när jag tillagar norsk lax?

Norsk lax är trygg och bra mat. Norsk fisk kontrolleras regelbundet för främmande ämnen. Ingen fisk med för höga halter av främmande ämnen når konsumenter.

Ingen lax som finns till försäljning innehåller parasiter eller främmande ämnen i otillåten mängd. Det är bland annat därför den norska laxen är så populär bland japanska sushikockar. Svenska Livsmedelsverket har ändrat sina riktlinjer och rekommenderar inte längre att frysa laxen innan den konsumeras rå eller gravas. Detta eftersom risken att den innehåller parasiter eller främmande ämnen bedöms som minimal. Enligt Svenska Livsmedelsverket kan du äta gravad lax och sushi när du väntar barn. Däremot bör du vara noga med att kontrollera bäst före-datumet om fisken är färdigförpackad.

Laxen smakar bäst om den tillagas försiktigt. Då behåller den dessutom sina viktiga näringsämnena. Du hittar en mängd inspirerande tips i vår receptsamling. 

Hur kan norsk lax förbättra min hälsa?

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar två till tre fiskmåltider i veckan. En portion odlad lax (150 gram) ger ungefär 3 gram av Omega-3-fettsyrorna och en portion mager fisk som till exempel torsk ger omkring 0,3 gram av samma fett. Genom att äta en normalportion på ungefär 150 gram fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan får kroppen sitt behov av marint Omega-3-fett tillgodosett.

Mängden Omega-3 i lax har minskat men är fortfarande en av de bästa Omega 3-källorna du kan välja. Det gör att lax är utmärkt mat för den som vill leva hälsosamt och äta nyttigt.

Gravida och barn bör vara särskilt noga med att äta fisk, eftersom fisken innehåller fettsyror som är viktiga för fostrets och barnets utveckling. En lång rad vetenskapliga studier har gjorts på fiskkonsumtion, intag av fiskolja och fosterutveckling. I en studie från universitetet i Århus där nästan 9000 gravida kvinnor deltog framgick att risken att föda för tidigt och risken för låg födelsevikt hos barnet minskade om kvinnan åt mycket fisk under graviditeten. 

All fisk och skaldjur från Norge är trygg mat eftersom den är kontrollerad enligt stränga regler för miljö och hälsa – hela vägen från hav till bord. Mer information om hur lax och annan fisk och skaldjur kan förbättra din hälsa hittar du här. 

Är norsk lax miljömässigt hållbar mat?

Norsk laxindustri är världsledande i ansvarsfull och miljöriktig odling. Laxodling är en av världens mest resurssnåla metoder för att få fram djurprotein. Laxen är mer än dubbelt så effektiv som gris eller kyckling i att omvandla foder till livsmedel. För att producera 1 kilo odlad lax behövs ungefär 1 kilo marina råvaror, som fiskrens och foderfisk. All foderfisk kommer från kontrollerade och godkända bestånd. Odlingarna är noga kontrollerade och sköts alla enligt nationella regler för matsäkerhet, djurhälsa och miljöpåverkan. Varje odlingskasse innehåller 97,5 procent vatten och 2,5 procent fisk.

Den mängd marint foder som krävs för att få fram ett kilo lax har minskat stadigt under de senare åren eftersom delar av den marina råvaran har ersatts av vegetabilier.

Vad äter norsk lax?

All fisk, vild som odlad, lever på det som finns i hav och sjö. Rent allmänt kan man säga att vild fisk behöver mer energi än odlad. Detta eftersom den vilda fisken bland annat måste kämpa för att hitta sin näring och då går det åt extra energi.

De stora foderproducenterna har alla sina egna foderrecept, även om de flesta framförallt använder arterna anchoveta och blåvitling. Till detta tillkommer det flera andra mindre arter. En sak är dock gemensam och det är att all fisk som används som foderfisk finns i stora bestånd. Regleringen av detta sker enligt nationella bestämmelser och all foderfisk kommer från noga kontrollerade och godkända bestånd. Läs mer om vad laxen äter i dokumentet Vad äter en lax

Lax, öring och röding har ett rosarött kött. Hos den vilda fisken kommer färgen från kräftdjur som fiskarna äter och som innehåller karotenet astaxanthin. Men även den odlade fisken behöver astaxanthin, bland annat eftersom ämnet hjälper fisken att ta upp det livsviktiga A-vitaminet. Det astaxanthin som finns i fiskfodret är syntetiskt framställt, på samma sätt som det vitamintillskott som många människor äter.