Torsk

Torsk

Varje vinter simmar torsken in mot den norska kusten för att leka. Under vandringen kallas den för ”skrei”, och det är också det handelsnamn som används för att visa att det här är torsk av högsta kvalitet. Det är just den långa vandringen som ger fisken dess fasta, magra och möra kött, med en fantastisk smak och läckert skivig konsistens.

Område

Barents hav

Maximal storlek

Upp till 150 cm och 50 kg

Några alternativa namn

Latin: Gadus morhua 
Engelska: Cod
Franska: Cabillaud, Morue
Tyska: Dorsch, Kabeljau

Näring

Energi: 358 kJ (84 kcal)

Näringsämnen

Protein: 20 g

Fett: 0,5 g

Mättade fettsyror: 0,1 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0 g

Fleromättade fettsyror: 0,2 g

Kolesterol: 82 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 2 µg

Vitamin D: 0,7 µg

Riboflavin: 0,09 mg

Folat: 12 µg

Vitamin B12: 1 µg

Mineraler

Järn: 0,2 mg

Selen: 30 µg

Norge har världens största torskbestånd och fisken är en av de mest fiskade och ekonomiskt viktigaste arterna i den norska fiskeindustrin.

Torsken känns igen på sin långa kropp, sitt stora huvud och den karakteristiska skäggtömmen som fisken använder för att leta efter föda. Den är en bottenlevande art som håller sig på eller nära havsbotten, även om större torskar också lever i öppet vatten.

I Norge finns det två typer av torsk: den stationära kustlevande torsken (kusttorsk) som lever nära havsbotten på grundare vatten längs kusten, samt den vandrande nordostarktiska torsken som växer sig stor i Barents hav innan den simmar in till den norska kusten för att leka. Det är den nordostarktiska typen som av lokalbefolkningen kallas skrei. Mer än 90 procent av Norges torskfångster kommer från den nordostarktiska torsken, som lever i det klara och kalla Barents hav. Torsken kan bli upp till 40 år gammal.

Vildfångad

Torskfisket sker under hela året men når sin kulmen under lekperioden, som infaller mellan januari och april. De främsta lekområdena är Lofoten och Vesterålen. Torsk fiskas med en rad olika metoder, bland annat med bottentrål, snurrevad, långrev (backa), gälnät, bur och handlina. Den är till största delen vildfångad, men odlas också i liten skala.

Produkter

Torsk säljs färsk eller fryst; i skivor, filéer eller som hel fisk. Den säljs också saltad eller torkad. 

Föda

Fisk och kräftdjur

Näringsinnehåll

Torsken är en mager fisk som är särskilt rik på

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på NIFES webbplats  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/