Mammasushi med lax

Mammasushi – äntligen med lax

99% av all odlad lax som säljs i Sverige är norsk. Färsk odlad norsk lax är säker och hälsosam mat, innehåller inga parasiter och behöver inte frysas innan den äts rå.

Att bli gravid är för många det största som händer i livet. I takt med att magen blir större, samlas många tankar i huvudet. Mat, till exempel: vad får man äta? Det är såklart okej att vara orolig – väntan är lång och det är en ny liten människa på väg till världen.

Men samtidigt som det finns saker du ska undvika att äta under graviditeten, cirkulerar det också massor av osanna matmyter därute. Enligt en undersökning (TNS SIFO på uppdrag av Norges sjömatråd, 2017) tror 72% av svenskarna att det innebär hälsorisker för gravida att äta rå laxsushi. Dessutom serverar en övervägande del av Sveriges sushirestauranger så kallad mammasushi – en rätt där laxen är ersatt med till exempel avokado eller räkor. Det här måste få ett slut.

En ny typ av mammasushi

För att få till en förändring kring graviditet och rå lax, lanserar Norges sjömatråd tillsammans med restaurangkedjan Sushi Yama en ny typ av mammasushi. I den nya Mama’s Sushi blir färsk norsk odlad lax återigen en central del av rätten.

 Mama's Sushi

Hur vet jag att sushin jag äter är säker?

99% av all odlad lax som säljs i Sverige är norsk. Färsk odlad norsk lax är säker och hälsosam mat, innehåller inga parasiter och behöver inte frysas innan den äts rå.

Varför är norsk odlad lax bra för gravida?

Norsk odlad lax innehåller flera nyttiga fetter, vitaminer och näringsämnen som både modern och barnet som växer i magen behöver. Omega 3-fettsyran DHA ingår till exempel i uppbyggnaden av hjärnan, och är särskilt viktig för fostrets utveckling. I laxen finns även mycket D-vitamin, kalcium, fosfor, selen och jod - vitminer och mineraler som behövs för vårt immunförsvar och skelettet. Livsmedelsverket rekommenderar gravida att äta fet fisk som lax 2-3 gånger i veckan.

Var kan jag hitta mammasushi med rå lax?

Samtliga av Sushi Yamas restauranger har uppdaterat sin meny och serverar mammasushi med lax. Vår förhoppning är att fler sushirestauranger ska se över sitt utbud och även de börja använda färsk odlad lax i sin mammasushi.

Under tiden finns Sushi Yama på 33 platser runt om i Sverige. Du hittar din närmaste restaurang här.

Mammasushi med lax

Hur funkar det med andra fiskar – vad får jag äta?
Som gravid ska du se upp med fiskar som kan innehålla höga halter lagrade miljögifter. Undvik eller ät max ett par gånger per år av insjöfisk och fisk från Östersjön som abborre, gädda, gös, röding och sik. Även färsk eller fryst tonfisk, bör undvikas (tonfisk på burk går bra att äta). Undvik också vildfångad lax och öring från Östersjön, Vättern och Vänern. Rådet om vildfångad fisk gäller främst för dig som äter egenfångad fisk eftersom vildfångad fisk är ovanlig i vanliga mataffärer. 99 procent av den odlade lax du köper i butik är från Norge: Den är trygg och säker att äta för alla, inklusive gravida. På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information om vilka fisksorter du som gravid bör undvika och vilka du kan äta ofta.