Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm

Bjud över några vänner på lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm. Det blir garanterat en trevlig kväll.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

Ratatouille

  • Finhacka den ena schalottenlöken, grovhacka de två andra.
  • Fräs finhackad schalottenlök, tomater och tomatpuré i olja i 2—3 minuter.
  • Sänk värmen och låt såsen småputtra i minst 30 minuter, gärna längre.
  • Rör i grönsakerna de sista minuterna, de ska vara spröda när de serveras och behöver inte koka länge.

Parmesankräm

  • Koka in vispgrädde till parmesankrämen tills det återstår ca 1 dl.
  • Rör i riven parmesan så den smälter i vispgrädden.
  • Smaka av med salt och peppar.

Laxen

  • Skär laxfilén i fyra jämna bitar, strö över salt och stek dem gyllenenbruna i olja, ca 2 minuter på varje sida.
  • Fördela ratatouillen på varma tallrikar med en laxfilé på toppen.
  • Lägg ett litet ”ägg” av tapenade på varje laxbit och lägg på en liten skiva parmesan.
  • Droppa den fylliga såsen runt om.