Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Havskräfta

Havskräftan, som även kallas kejsarhummer, har en söt och utsökt smak. Den trivs i de kalla klara vattnen i Norge och bor längs nästan hela den norska kusten. Havskräftan passar fint ihop med en mängd olika smaker.

Näringsinnehåll

Den är rik på protein, vitamin B12, selen och jod.

Fångstintervall

Längs den norska kustlinjen norr om ön Lofoten, ute i Nordsjön och i Skagerrak. 

Säsong

Havskräftan fiskas året runt.

Runtom i världen fångas havskräftan mest med trål, vilket kan skada havsbotten. I Norge fiskas havskräftan oftast med burar som sänks ner i havet. Det är en av de metoder för att fånga skaldjur som påverkar minst. Havskräftbestånden övervakas också av International Council for the Exploration of the Sea (ICES), som ser till att fisket av havskräftan inte stör balansen i det marina ekosystemet. 

Havskräftan har en söt, mild smak och köttet är fast och vitt. Köttet i klorna, huvudet och stjärten är utsökt. Den kan grillas, ångas eller stekas och är perfekt tillsammans med andra skaldjur i rätter som grytor eller soppor. Även näringsmässigt är den ett underverk. Den är rik på selen och jod, och som mycket annan sjömat är den full av protein och vitamin B12.