Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås

Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås

Gillar du fisk och kan laga hemgjord hollandaisesås gör du garanterat succé. Norsk hälleflundra med hollandaisesås och nykokt svensk sparris en försommardag, bättre blir det inte.

Svårighet Svår
Betygsätt recept 1 5 3,19727904761905

Ingredienser

Antal portioner

Hollandaisesås

Sparris

Gör så här

  • Skär hälleflundrafilén i portionsbitar och lägg dem i saltlaken i 10 minuter.

  • Torka av dem med hushållspapper och krydda med nymalen peppar.

Såsen:

  • Blanda vinäger och peppar och koka tills nästan all vinäger har förångats.

  • Tillsätt vatten och rör ihop blandningen med äggulorna.

  • Vispa äggblandningen i vattenbad tills äggulorna tjocknar och får volym.

  • Tillsätt skirat smör i omgångar.

  • Om såsen blir för tjock kan den skära sig. Tillsätt då lite ljummet vatten.

  • Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Tillsätt gärna lite färska örter.

Tillagning:

  • Koka upp vatten, lägg i fiskbitarna, sänk värmen och låt fisken sjuda precis under kokpunkten i 8–12 minuter.

  • Häll lite vatten och smör i botten på en gryta och koka upp. Lägg i sparrisen och koka tills den fortfarande har lite tuggmotstånd.

Tips:

Servera med kokt potatis och persilja. Salladskål, spetskål och morötter passar också till denna rätt.